Orgel van de Lichtbron

Dispositie

Hoofdwerk

Rugwerk

Pedaal

Prestant

8’

Holpijp

8’

Subbas

16’

Gedekt

8’

Prestant

4’

Octaaf

8’

Octaaf

4’

Roerfluit

4’

Gedekt

8’

Open Fluit

4’

Nachthoorn

2’

Octaaf

4’

Quint

2 2/3’

Nasard

2 2/3’

Trompet

4’

Octaaf

2’

Terts

1 3/5’

Speelhulpen

Mixtuur

IV-V

Dulciaan

8’

Koppels 1-2; 1-P; 2-P

Trompet

8’

 

 

Tremulant HW

 

 

 

 

Tremulant RW

Het Verschueren-/Steendam orgel van de Lichtbron in Lelystad
is oorspronkelijk gebouwd voor de Adventkerk te Amstelveen. De bouwer van het orgel is fa. Verschueren te Heythuysen (Limburg). De oplevering van het orgel vindt plaats op 9 oktober 1962. Advieswerk vóór en tijdens de bouw werd gedaan door dhr. Blekkenhorst, Chris Gastel, en Bernhard Steinvoort.

Orgel in de Adventkerk
Foto uit het archief van Arie de Wit. Voormalig organist in de Adventkerk

 

Bij de oplevering had het orgel de volgende dispositie.

Hoofdwerk

Rugwerk

Pedaal

Prestant

8’

Holpijp

8’

Subbas

16’

Bourdon

8’

Prestant

4’

Octaaf

8’

Octaaf

4’

Roerfluit

4’

Gedekt

8’

Quintadeen

4’

Nachthoorn

2’

Ruispijp

III

Quint

2 2/3’

Quint

1 1/3’

Schalmei

4’

Octaaf

2’

Cimbel

II/III

Speelhulpen

Mixtuur

IV-V

Dulciaan

8’

Koppels 1-2; 1-P; 2-P

Trompet

8’

 

 

Tremulant RW

 

De tractuur is volledig mechanisch en de speeltafel kon worden afgesloten door middel van 2 deurtjes.


In 1982 blijkt het orgel toch niet geheel te voldoen. Er wordt besloten om de Quintadeen 4' van het hoofdwerk te vervangen door een krachtigere Fluit 4' die meer gebruiksmogelijkheden bied.


Tot 1984 gebeurt er niet zoveel. Maar tijdens het vervangen van het dak van de kerk worden onvoldoende beschermingsmaatregelen getroffen voor het orgel. Daardoor raakt het orgel ernstig vervuild en moet grondig worden schoongemaakt. Tijdens deze schoonmaakwerkzaamheden worden de Mixtuur van het hoofdwerk en de Prestant 4' en de Cimbel van het rugwerk opnieuw geïntoneerd waardoor deze een rondere, mildere klank krijgen.


In 1988 moet de orgelbouwer weer langs komen. Er zijn scheurtjes ontstaan in het leer van de schokbalgen. Deze balgen worden geheel opnieuw beleerd.


Op 24 mei 1998 is het orgel voor het laatst te horen in de Adventkerk. De kerk gaat sluiten en wordt afgebroken. Het orgel gaat vanaf dat moment onzekere tijden tegemoet.


In 2001 heeft de orgelcommissie dit orgel beluisterd op zijn oorspronkelijke locatie. De kachel was niet aan en het vroor 4 graden in de kerk, maar het orgel doorstond zelfs onder die omstandigheden glansrijk de test.

Het orgel klonk mooi en bleek ook nog eens goed van kwaliteit. Het pijpwerk is degelijk en dikwandig. De mechanieken zagen er ook goed uit evenals de windladen. Al met al dus een aanrader. Zelfs de ontstemde tongwerken konden de orgelcommissie niet ontmoedigen.
De orgelcommissie heeft een optie op het orgel genomen en het orgel is door fa. Steendam te Roodeschool uit elkaar genomen en opgeslagen in de werkplaats


In juli 2005 is een begin gemaakt met de opbouw in de werkplaats. Bij deze opbouw is het orgel ingrijpend gerestaureerd en waar nodig aangepast. Vanaf eind februari tot eind maart 2006 is het orgel in de 'Lichtbron' opgebouwd en geïntoneerd. 29 maart 2006 was de ingebruiknameDiverse aanpassingen

 

  • Doordat het orgel vanwege de hoogte niet op een balkon zou passen is besloten een soort orgelpodium te maken. Deze balustrade is ongeveer anderhalve meter hoog.
  • Ook zijn de kassen iets naar elkaar toe verschoven. Daardoor is het orgel wat minder breed. Zo hebben we ruimte gemaakt voor ongeveer 5 extra stoelen.
  • De windvoorziening zit nu onder het podium. Vroeger zat deze in de pedaaltoren. Elk werk heeft nu zijn eigen balg.
  • Het hoofdwerk kreeg er een tremulant bij.
  • In het rugwerk zijn de oorspronkelijke Quint 1 1/3' en Cymbel III vervangen door een Nasard 2 2/3' en een Terts 1 3/5' (discant)
  • In het pedaal zijn de oorspronkelijke Ruispijp II en de Schalmei 4' vervangen door een Basson 16' en een Octaaf 4

Tijdens de bouw van het orgel werden wij met raad en daad bijgestaan door orgeladviseur Peter Eilander


Tot slot


De huidige organisten zijn; F. de Graaf, P. Kremer en R. Schoorstra. Wij hebben met dit instrument een schitterend mooi stuk gereedschap om tot eer van God de kerkdiensten optimaal te kunnen begeleiden.

We hebben nu zelfs met een volle kerk ruimte over om te spelen met verschillende registers zonder steeds te moeten eindigen met het volle werk. Het orgel kan lief zijn maar ook hard of baldadig. Het heeft een echt karakter. Wat dat betreft mag orgelmakerij Steendam trots zijn op dit orgel en zijn voortreffelijke intonatie.

De nieuwe dispositie op het rugwerk laat een paar hele mooie uitkomende stemmen horen. Van Sesqualter tot Cornet en ook de Dulciaan is verschrikkelijk mooi om te horen. Het orgel leent zich voor diverse muziekstijlen. Zonder echter te verworden tot het beruchte compromisorgel.